Dagboksanteckningar för april, 2009

Sitt-övning…

Idag tränade jag med matte och husse i skogen, min uppgift var att jag skulle sitta kvar bredvid husse när matte gick ifrån oss. Okey…. första gången gick det inte så bra, jag var på språng innan husse hade fattat något…. jag blev tillbakakallad… fick sätta mig bredvid husse igen… fick sitta där en låååånnng stund. Matte stod en bit längre fram, vänd mot mig…..så ropade hon, Zanee kom….och då skulle jag springa till henne…..

Jag vet inte vad som hände, jag satsade för fullt, mina tassar nuddade nästan inte marken….jag flög fram. Så hör jag bara hur matte vrålar….Zanee stanna……stanna….Hur kan hon bara tro att jag ska stanna,….. bara så där…..jag älskar att springa, jag har redan laddat för det fina hoppet upp i mattes famn….  allt stämmer, så hör jag matte igen, Zanee staaannnna…. På något sätt  lyckades  jag slå på alla bromsar, sand och tallbarr yrde runt mina tassar, jag missade matte med ca. en hundlängd. Jag trodde att matte skulle fånga upp mig…alltså ta upp mig i sin famn…tänk att få göra ett sådant där vackert hundhopp…..full fart och hopp…..upp i mattes famn…..men nej då… Matte sa, Zanee…nu tar vi det lite lungt sen klappade hon om mig och jag fick en liten godisbit..
Zanee, nu gör vi om det där men vi tar det lite lungt….
Efter några gånger hade jag fattat hela övningen, det gick rätt så bra…..När övningen var slut gick jag bredvid matte en stund och hon småpratade med mig…..det kändes bra…jag lyssnade…. men jag fattade inte riktigt allt hon sa……. Husse tyckte att jag hade varit duktig och när vi kom fram till bilen fick jag även godis av honom…

2009-04-26

Min stora sten…

Nu har husse fixat nätstaket runt hela tomten, vilket innebär att jag kan röra mig fritt.

Det är så skönt, jag har en stor sten som jag brukar sitta på och en härlig gräsmatta att lira boll på. Jag kan tassa omkring i mattes rabatter…… nypa av en tulpan och bära in till henne eller bita av en buskgren ibland.

Konstigt nog blir hon inte arg… hon brukar bara säga, men Zanee vad har du hittat den här…

Varje dag hälsar jag på pudlarna Selma och Stina som bor i huset bredvid oss. Stina verkar inte gilla mig, hon skäller på mig jämt…. jag försökte skälla tillbaka en gång men det hörde matte och vips så åkte jag in….

Matte tycker inte om när jag skäller, hon säger att hon får ont i sina öron…. Nu skäller jag inte… det är roligare att vara ute…..

 

Här om dagen sa matte, ”Zanee, springer du ikapp med vinden”…… jag rundade buskar och träd sprang igenom tujahäcken ut på gräsmattan och över några rabatter för att till slut landa framför hennes fötter…… jag var helt slut efter den vändan….

2009-04-25

Mer tur än skicklighet…

Idag var jag och matte och husse ute och gick i en annan skog. Det började bra, dofterna var nya och stigarna slingrade sig upp mot en bergshöjd. Uppe på berget kunde jag inte låta bli att rusa runt, matte sa att jag fick spel, mossan flög runt mina ben. Jag fick tag i en gren lekte med den ett tag, hittade vitmossa som jag körde ner nosen i, rullade runt, jag tyckte att det var jättekul….. Plötsligt  var husse borta, hur kunde han försvinna….skönt matte fanns kvar men hon var på väg ner från berget. Vänta …tusan också, nu gällde det… jag la i den högsta växeln och sprang så fort jag kunde efter matte. När jag hunnit ikapp henne sa hon bara,.. Zanee sök efter husse…..va…han hittar väl hem själv tänkte jag….matte tittade konstigt på mig …..sätt fart Zanee sök husse.

Nu fick jag bara inte göra bort mig…..jag satte ner nosen,… luktade in dofterna sprang tillbaka en bit. Attans också, varför måste husse försvinna när jag har som roligast, åh…. där fanns en doft… han måste finnas här i närheten nu gäller det att ha koll med ögonen. Inte där, nu får jag runda den stora stenen, jag kastade en blick mot matte men hon såg ut som vanligt. Hjälp, jag halkade till på mossan,….. tusan också,  jag tappade koncentrationen för en sekund, nu måste jag skärpa mig…åh, vilken tur… där är du ju husse. Det var nog mer tur än skicklighet tror jag, men husse och matte tyckte att jag var duktig och jag fick en godisbit..
På väg mot bilen gick jag mellan husse och matte, plötsligt stannar husse till, jag och matte fortsätter. Husse hojtar, vi vänder tillbaka mot honom, på sidan om husses fot ringlade en stor mask…..Jag fick order om att sätta mig…husse sa att det var  en ödla, men jag tyckte att det såg ut som en mask. Zanee, det här är en kopparorm, den är en ödla.Okey, men jag tycker att den ser ut som en stor mask….Upps, säger matte  nu får vi se upp för huggmaskar, Zanee.

Jag undrar vad huggmaskar är för något…….

2009-04-17