Dagboksanteckningar för maj, 2009

Min blåa plastbåt…

Idag var det så varmt  att jag inte ville vara ute…. det kändes som om jag höll på att få värmeslag. Matte och husse hade plockat fram den blåa plastbåten som låg på vinden. Deras barnbarn hade badat i den när de var mycket små och nu skulle jag få överta den.

Från min plats i grovköket såg  jag hur de spolade vatten i plastbåten, när det var färdigt ropade de på mig. Jag hade ingen större lust att gå ut, men när matte kastade i mina bollar i plastbåten…. ja då kunde jag inte motstå det….

Jag tog med mig min strumpa ut till plastbåten….. en gammal raggsocka som husse gjort en knut på och som blev en av de första leksakerna som jag fick och som jag nästan alltid bär med mig.

Jag la den försiktigt i vattnet….. den flöt en liten stund… men sen försvann den under vattnet… Jag hoppade i ….. åh vad skönt….. men var tog strumpan vägen…. Jag vet inte vad som hände men jag hoppade och lekte i plastbåten resten av dagen, det var så roligt och svalkande…
Matte hade glömt att sätta för gallergrinden till köket, jag hann göra ett par vändor in i köket innan hon upptäckte misstaget…..Det var vatten på hela köksgolvet….

Matte sa, idag är det Mors Dag….

2009-05-31

Viltspårträning 24 maj

Idag skulle jag få träna på viltspår i skogen, enligt husse…. Jag skulle få använda nosen och huvudet väldigt mycket ….. vad han nu mena med det…. för jag använder faktiskt  nosen varje dag när jag är ute och huvudet… ja det har jag också med mig..

Husse och matte och jag åkte till Birgittas kennel, Modus Vivendis i Knivsta. Resan tog ca 2 timmar och jag sov nästan hela tiden, enl. matte…
Väl framme blev jag överraskad… där var redan  Alva, Sudden, Bella, Tintin och Märtha samt alla mina äldre släktingar…..Vilket mottagande….
Vi smålabbar fick hälsa på varandra i en stor inhägnad hundgård… Vi busade med varandra så till den milda grad att Alvas husse stannade kvar hos oss i hundgården medan Anders och Kerstin som lagt spår förut skulle visa de andra mattarna och hussarna  hur man lägger spår i skogen.
Efter en lååånnng….. lååånng stund kom de tillbaka och då fick jag och de andra lämna hundgården… men vi blev raskt inputtade i bilarna och sen bar det iväg, efter en kort biltur stannade husse bilen och släppte ut mig. Alla de andra var där, åh så vackert vilken härlig damm, hörde jag matte säga…
Det här var nytt för mig… vatten och bada vet jag vad det är… men simma…. vad är det… kan jag det…. De äldre släktingarna och några av mina systrar kastade sig i vattnet på en gång… vilket liv… jag gick försiktigt ner mot vattnet, spanade in de andra…. undrar hur de gjorde…. Några kom simmandes med något i munnen… jag ville så gärna… jag gick vid vasskanten…

Jag såg aldrig vem som gav mig knuffen, helt plötsligt var jag i vattnet, jag vet inte hur det kom sig… men jag började springa eller benen rörde sig i vattnet som om jag sprang… det funkade jag tog mig mot land….
Jag kunde också…. nu kände jag mig inte lika rädd för det mörka vattnet…. så nu kastade jag mig också ut i vattnet och for upp på land, gång på gång. Jag skakade av mig vattnet precis vid husse, han uppskattade inte alls vattenkaskaden…. men han måste ju se att jag också hade badat, tänkte jag….

Nu kom Inka med sin matte, Inka kunde tydligen simma för hon kastade sig ut i vattnet på en gång…Medan våra hussar och mattar fikade så jagade vi hundar varandra, badade och betedda oss….Jag tror att vi var 11 stycken hundar…..
Som på en given signal blev vi inkallad, torkade och satta i bilarna igen….och så bar det iväg.. till skogen.
Enl. matte, fick Tintin börja med sin husse Anders och matte Kerstin på ett av viltspåren. De andra hussarna och mattarna fick följa med en bit bakom, för att se hur det gick till. Tintin hade varit med förut, så han visste vad han skulle göra och efter en stund  kom han tillbaka med en rådjursklöv i mun. Sen var det Inka, Sudden, Alva och så blev det min tur.
Husse satte på mig spårselen och kopplade på långlinan, sen gick vi  in en liten bit i skogen. Husse pekade med hela handen på något på marken…och jag skulle tydligen nosa där… Zanee SÖK, sa husse….
Okey.. jag nosade här och där på det stället…. det luktade något…. doften påminde nästan om blodpudding, fast ändå inte… jag nosade även på sidan om en sten och där fanns samma doft… jag tappade bort mig….. hittade samma doft igen. Så höll det på, ibland var doften stark och ibland svag… men jag skulle tydligen fortsätta enl. husse. Bakom oss gick Kerstin och kollade så att allt skulle gå rätt till….. dvs. att både husse och jag gjorde rätt. I träden fanns några fåglar som förmodligen kände sig något störda…

Jag hade lite svårt att koncentrera mig men jag följde doften och plötsligt hittade jag en rådjursklöv…. då blev husse glad och jag fick beröm och en hel näve köttbullar av husse, jag fick även beröm av Kerstin. Sen fick jag bära rådjursklöven tillbaka till de andra, där väntade matte och hon fotade mig.

Nu hade klockan blivit så mycket att det var dags att åka hem. Anders och Kerstin skulle göra spårsök med Bella och Märtha efter det att vi hade åkt. Jag hoppas att det gick lika bra för dom som för oss andra.

Rådjursklöven som jag hittade i skogen fick jag ta med mig  hem….

2009-05-27

Det är roligt att gräva….

Idag planterade matte blommor i några krukor…och jag försökte gräva upp ett äppelträ. När matte upptäckte det höll hon på att explodera. VAD HÅLLER  DU PÅ MED, vrålade hon. Vad svarar man på det…..det är roligt att gräva…För ett ögonblick gick det upp för mig att det inte var rätt tillfälle att hjälpa matte med omorganisation i trädgården……Jag fick gå in…..mina tassar var fulla med jord…. nosen hade fått en annan kulör den skiftade i brunt…hela munnen var full av jord…. Husse tittade på mig…han sa inget, men jag kunde se att han inte var glad och han gick ut till matte….
Svårt det här…jag ville ju bara hjälpa till lite….Jag hoppade upp på kökssoffan och la mig….matte och husse var där ute….Dörren var öppen men jag tyckte inte att det var någon ide att gå ut….Efter en lång stund kom matte och husse in… nu går vi till skogen… kom igen Zanee, sa husse och vips var jag vid hans sida….
Varken matte eller husse verkade bry sig om incidenten med äppelträdet längre….eller …

Efter skogspromenaden fick jag bada i badkaret…….och husse fick dammsuga köksgolvet och kökssoffan…..

2009-05-21