Dagboksanteckningar för augusti, 2010

Zanee på viltspårträning, 24 augusti 2010…

I dag var det dax för mitt sista träningspass i viltspår inför Birgitta Melin. Det har regnat av och till under hela dagen, men när jag skulle gå viltspåret var det uppehåll och till och med solen vågade sig fram en stund. Husse, matte och jag sammanträffade med Birgitta på avtalad  tid och plats i skogen.
Birgitta förklarade för husse och matte att hon träffade några andra personer strax innan jag skulle gå mitt spår och en av av dom talade om att han hade lagt några viltspår i samma område dagen innan, ( några 24 timmars viltspår ).
Birgitta kunde ju inte veta det när hon la mitt spår idag, så hon påtalade för husse att jag förmodligen skulle korsa deras spår…

Birgitta, husse och jag gick in en bit i skogen, efter en stund stannade vi till och husse satte på mig min spårselen. Nu visste jag vad som gällde….. husse och jag gick  fram till uppsparkat.
Sen tog jag över….. med husse bakom mig och Birgitta som höll sig en bit efter oss……..

Till en början gick det jättebra…. men efter ett tag halkade jag in på ett 24 timmars viltspår och nosade upp en klöv…. Jag måste tillstå att jag kände mig lite förvirrad när Birgitta sa att det var fel klöv!!!!!
Jag blev visad tillbaka till mitt viltspår, men nu uppstod ett nytt problem….. jag blev nödig. Jag lämnade spåret helt sonika och uträttade mina behov, när det var klart fortsatte jag att spåra.
Efter en stund hittade jag rätt klöv och jag fick min belöning.

Både husse och Birgitta tyckte att jag hade varit duktig, nu får vi väl se om jag klarar ett anlagsspår inför en domare……

.

2010-08-24

Smörstekta kantareller…

I lördags kom Izabella hem till oss….. hon skulle sova över till söndagen. Det var full rulle hela lördagen och söndagen…. å vad roligt det var.

Under lördagsförmiddagen var Izabella och jag ute och undersökte allt möjligt på tomten ….. Efter lunch åkte husse, matte, Izabella och jag till skogen…. det fanns inte så mycket blåbär nu…. men Izabella lyckades hitta några här och där som hon delade med sig av.

Det är så roligt för hon får saker och ting att hända….. som när vi satt  tillsammans på en stora sten. Plötsligt sa Izabella kolla Zanee, vilken fin skalbagge…. inte för jag vet vad en skalbagge är för något…. men jag kollade… och jag såg….. ett litet svart kryp som var på väg mot min tass…. Jösses, det där lilla krypet …. som Izabella kallade en ”fin skalbagge”, höll på skrämma slag på mig. Jag hoppade tillbaka…. inte ska du vara rädd för skalbaggen Zanee, sa Izabella.
Hon lät skalbaggen krypa upp på sin hand och sedan satte hon ner den på en liten sten bredvid en buske.
Jag tycker att Izabella är modig…. okej, jag kände mig lite dum som reagerade som jag gjorde men jag har aldrig träffat på en sån där skalbagge …… tror jag.

Plötsligt ropade husse på Izabella, titta här…… Izabella var kvickt framme hos honom….. hon böjde sig ner och plockade upp en stor fin kantarell.

Waaooo, den här kantarellen får du göra iordning till mig när vi kommer hem farmor, sa hon, Izabella hittade några till strax intill.
Husse sa, att det inte var riktigt rätt skog för de här svamparna, å han hade rätt för Izabella hittade inga fler.

När vi kom hem ville Izabella rita och måla tillsammans med matte och jag behövde vila en stund… så det var helt okej …… jag kröp in under bordet och somnade med huvudet på Izabellas fötter….

Till middagen gjorde matte iordning  grillad kyckling och pasta….. och på sidan om Izabellas tallrik stod ett litet fat med smörstekta kantareller som Izabella beställt. Jag fick också lite smörstekta kantareller, å va gott de smaka….

2010-08-23

Recept på fattigmanskaka á la Hildur, Inga och Elsey…

ÄPPELKAKA  eller  BLÅBÄRSKAKA        ( FATTIGMANSKAKA  á la Hildur, Inga och Elsey )

Grundrecept

rör ihop,

75 gram  smör ( smältes)
1 1/2  dl socker
3  dl mjöl
2  dl mjölk
1 1/2  tesked bakpulver

Fyllning

blanda,

3 äpplen    ( betas eller skivas)
1 tesked kanel
1-2 matskedar socker

eller

blanda,

3 dl blåbär
1 matsked potatismjöl
1-2 matskedar socker

Gräddas i ca 175 grader i 30 minuter…… ( i en bröd-smord paj-form )

Serveras gärna med lite  glass eller marzansås…

Jag har faktiskt givet matte tillstånd att ha det här receptet med på min hemsida……..

mot  försäkran att jag får smaka en liten bit av kakan,  då den serveras……..

2010-08-12