Dagboksanteckningar för oktober, 2010

Viltspårträning, 31 oktober 2010…

I dag var det lite hysch-hysch här hemma, matte höll på och fixade med sin kamera och husse plockade med något i kylskåpet…. Jag fick inte riktigt grepp om det hela, något var på gång…..
Nu åker vi till skogen, sa husse… In i bilen och iväg till skogen…. väl där gick jag och matte iväg medan husse var kvar vid bilen och gjorde något. Efter en stund kom han efter oss…. Vi hade bara gått en liten bit när jag förstod vad som var på gång…. jag skulle spåra…
Husse hade tydligen lagt ett blodspår dagen innan, det var 22 timmar gammalt, tyvärr hade det spöregnat hela natten, så husse trodde att det skulle bli för svårt för mig.…. Vi gör ett försök Zanee, sa han.

Husse satte på mig spårselen och spårlinan…. och så iväg till uppsparket… Jag kände in doften sen drog jag iväg, med husse bakom. Jag hade inga problem med spårningen….. men… var tusan höll matte hus…. jag vände mig om och kollade åt alla håll men jag kunde inte se henne…. hade hon halkat efter nu igen….
Husse brukar alltid skratta och säga att matte är en ”stoppkloss” !!!!!… för hon ska alltid fota när vi är ute och går i skogen…

Jag tittade på husse men han bara spände ögonen i mig och sa… skärp dig Zanee …. å det gjorde jag.
Jag fortsatte spårandet det tog lite tid….. men nedanför en bergsknall hittade jag klöven.

Det var ett ganska svårt spår som husse hade lagt.  Jag klarade alla vinklar, tillbakagången var lite besvärlig men det gick bra till slut.

Jag tog klöven… sen gick husse å jag upp på berget, å tänka sig där väntade matte…… naturligtvis fotograferade hon oss……

Jag fick min belöning uppe på berget… åh den var inte illa, husse hade tagit med sig några små-små bitar kronhjortskött…. åh  jöööösssses så gott det smakade…..

2010-10-31

Jag hoppade rätt ut i vattenpölen…

Idag var jag och husse ute på vår dagliga skogspromenad, vi var i Nyby-skogen, vi brukar vara där rätt ofta.
När vi gick iväg från bilen kände jag lukten av den döda älgen, jag ville dit, men det ville inte husse.

Vi gick inte det vanliga stora spåret idag utan bara på en massa små, nästan osynliga stigar. Det var roligare, det var massor med nya dofter…..

Mitt inne i skogen träffade vi på tre svampplockare. Människor är i och för sig kul om man får hälsa och hoppa på dem…. men det här var bättre….. de hade två hundar med sig.En liten vit hund, jag tror det var en Papillon, som skällde på mig och inte var så intresserad. Den andra var  en liten valp som hette Tindra och var 15 veckor gammal och var en labradorblandning.

Tindras matte frågade husse om vi fick hälsa och det fick vi.
Tindra hoppade och nafsade i mina öron…. hon hade vassa tänder….. men det måste man tåla med så små valpar……. När vi hälsade och snurrade runt trasslade kopplen ihop sig så Tindras matte och min husse släppte loss oss så vi fick springa och leka en stund. Jag tog det försiktigt och laddade inte för fullt eftersom hon var liten.

Efter en stund sa vi hej och gick vidare, snart kom vi ut på en skogsväg och bredvid den var ett kärr med en stor vattenpöl. Husse skrev något i sin mobiltelefon och när han inte var med…… hoppade jag rätt ut i vattenpölen. Det var jättekul, vattnet gick ända upp på halva ryggen och jag hoppade och plaskade…… Då upptäckte husse vad som pågick och jag kom snabbt upp ur vattnet……. för att inte överdriva kan man lungt säga att husse inte var glad…….
Efteråt var stämningen lite tryckt, men det gick snart över. Efter ungefär en timme var vi tillbaka till bilen och åkte hem till matte som sin vana trogen ställt fram min mat……

2010-10-23

Rådjur här hemma…

Idag var det vitt på marken och kallt ute när jag gick min morgonrunda på tomten……… Tänk att vädret kan skifta så här…. från ena dagen till den andra ….

Vi hade tre rådjur på granntomten i morse…. matte stod på balkongen i morgonrocken och fotograferade med lilla kameran !!!!!!!! och helt plötsligt var rådjuren framför kameralinsen…. attans också hörde jag matte säga…” jag skulle ha tagit den andra kameran”….
Jag stod bredvid matte på balkongen och kikade på rådjuren, dom var väldigt fina….. jag har aldrig sett några rådjur på så här nära håll. Jag har bara fått spåra upp rådjursklövar när husse och jag hållit på med viltspår…..

Medan matte skriver det här har solen tittat fram och det vita…. som matte kallar snö är nästan borta och himmelen är klarblå….. Jag står på balkongen och tittar men rådjuren är inte kvar på granntomten…..

Jag tror det blir en fin dag i dag också…….

2010-10-22