Dagboksanteckningar för september, 2011

Nu har skogspromenaderna kommit igång…

Nu har skogspromenaderna kommit igång igen, å det är skönt. Husse är lite bättre nu…… jag tar det ganska lugnt i skogen… så, skämt å sido … husse hinner med…

Dom här skogspromenaderna är avstressande för både mej och husse….. det har liksom blivit en vana att lufsa runt i skogen varje dag…. i ur och skur.

Dofterna i skogen…… å så alla vattenpölar och kärr… åh.. dom är många….. det har ju regnat mycket nu den sista tiden……..
Okej, jag vet mycket väl att jag inte får plaska runt i vattenpölarna och kärren för husse ….. men ibland kan jag inte motstå…. jag bara måste…..

Det här kärret som du ser på bilden bredvid  är mitt favorit kärr…. det har jag lyckats plaska runt i vid ett flertal tillfällen…..

Efter skogspromenaderna brukar husse och jag ta en liten tupplur tillsammans…. å det tycker jag är  jättemysigt…….

2011-09-20

Bara fått gå ute på tomten…

Dom här 10 dagarna från 2-11september har varit långa…. tunga…. å tråkiga. Både husse och matte har varit däckade i influensan. Jag har inte kommit till skogen en enda dag…. bara fått gå ute på tomten…. usch!!!!!
Jag vill gå till skogen varje dag…. det har blivit en vana…… å bra vanor ska man vara rädd om…

En sak som jag gillar här på tomten nu trots allt….  om man bortser från alla goa äpplen som jag provsmakat, är att mattes vindruvor snart är klara. Dom har jag stenkoll på ….. dom är sååååå goa….

2011-09-14

Vi gör ett nytt försök att ta oss till Norrland…

Tisdagen den 23 augusti drog vi iväg norr ut igen med husbilen. Nu skulle vi försöka vara borta i 10 dagar och målet var Kiruna och ut mot Narvik ….
Jag hade min plats under bordet i husbilen, tillsammans med Råttan och bollen och ett tuggben. Husse stannade till många gånger utefter vägen…. jag tror att husse och matte liksom jag tyckte att det var skönt att få sträcka på benen lite då och då. Första natten tillbringade vi på Ångersjöns Vildmarkscamping, vid Enånger….

På onsdagsmorgonen började husse och jag dagen med en långpromenad, medan matte fixade frukosten.
Husbilsfärden gick upp mot Umeå…. utmed Höga Kusten…. å vi stannade till på många fina  platser… Matte fotograferade och husse och jag promenerade…. dvs jag läste fyrbeningarnas  dagstidningar under promenaderna.… Utanför Umeå vid Laxhoppet stannade vi för natten.

Under torsdagen åkte vi via Lycksele och Storuman… vi övernattade vid Moskosel Camping….. Äntligen fick jag bada…… jag kastade mig i vattnet…… det var så skööönt… okej, det var ganska kallt men det gjorde inget.  Å vad kul det var……….

På fredagen styrde husse färden upp mot Kiruna…. innan Jokkmokk passerade vi Polcirkeln. Vi nattade vid Laxforsen… Det var en fin rastplats på vägen mot Jukkasjärvi men ingen bra badplats för mig…. matte sa ifrån, här får du inte bada Zanee… då tar strömmen dig.
Däremot gick det bra att fiska där om man hade köpt fiskekort….

På lördagsförmiddagen den 27 augusti besökte vi Lasse och Eva och Linus i Kiruna. Det blev ett glatt möte…oj oj oj vad de pratade…
Vet ni vad ett spikehus är för något, frågade Lasse plötsligt min husse å matte… inte visste de vad det var. Lasse berättade då att det var ett litet hus, typ friggebod, som man byggt av trä, på ett släp och som man sen kör upp på fjället. Där uppe kopplar man ihop det med sin husvagn eller husbilen… alltså, ett extra litet rum, istället för förtält.….Vilken fiffig lösning hörde jag husse säga…..
Jag undrar om Linus har varit i ett spikehus……

Linus, ja det var en kille på 4 år, av rasen Springer Spaniel. Det blev ett omtumlande möte….. Linus var snäll och go men lite väl entusiastisk…. han ville väldigt mycket….. mer än jag ville….

Jag fick säga ifrån på skarpen ett par gånger… vi sprang runt på tomten…. hoppade över blomkrukor och rabatter…. plötsligt gjorde jag ett felval och hamnade i en liten men djup damm !!!!!!!!!!!

Jag försökte ta mig upp…. vände… snurrade runt…. men det var alldeles omöjligt. Jag välte en anka…. en groda hamnade bredvid mig… jag trasslade in mig i några vattenväxter…
Plötsligt kände jag mattes hand över nacken…. i nästa stund stod jag på gräsmattan. Jag blev torkad och kopplad…. Linus blev också kopplad…. sen fick vi sitta fastkopplade vid staketet en stund…. en bit ifrån varandra….. tills vi lugnat ner oss!!!!
När jag låg där i dammen… såg jag för en sekund, hur glad Linus såg ut där han stod och tittade ner på mig…. han verkade helnöjd !!!!!!!  Jag undrar hur många hundkompisar han jagat ner i dammen. Resten av dagen tillbringade jag tidvis under bordet i husbilen…. när husse o matte var inne hos Lasse o Eva.
Vid 17- tiden åkte vi från Kiruna mot Björkliden och Abisko. I närheten av Riksgränsen vid Vassijaure nattade vi.

På söndagen kom vi till Narvik, vi stannade på många fina platser…. husse å matte fotograferade och jag läste fyrbeningarnas dagstidningar å bekantade mig med doften från havet… Vi tog färjan vid  Tystfjorden och åkte sedan vidare E6 ner mot Mo i Rana.

På utsidan av Berrflogtunneln, på den gamla vägen utmed fjorden, stannade vi för natten. Den natten vaknade vi vid 02.30-tiden utav åska och ett våldsamt regn som nästan höll på att dränka husbilen… regnvattnet forsade ner för fjällsluttningen å rakt ut på den gamla vägen… där vi stod… Husse körde raskt därifrån… efter en stund hamnade vi framför en ny tunnel, men där blev det stopp…. trafikljusen blinkade rött, så det var bara att stanna. Regnet vräkte ner och det åskade förfärligt mellan fjällen. Vi fick vänta i flera timmar innan vi fick åka vidare.
Vi passerade många tunnlar….. jag tror inte matte uppskattar tunnlar för jag hörde hennes kommentar… va, inte en tunnel till, å nej….

Under måndagen körde vi genom Saltfjelldalen mot Saltfjellet  och korsade Polcirkeln vid Polarsirkele Centret…..

Vi stannade till vid Polarsirkele Centret…. nu sken solen och det var ett underbart väder……. Matte och jag traskade runt bland en massa stenhögar en stund, det var skönt att få sträcka på benen…

Under tiden som matte och husse fotograferade läste jag fyrbeningarnas dagstidningar….

Därefter åkte vi genom Dunderlandsdalen ner mot Mo i Rana, å där tog vi av mot Sverige och vid Västansjö inte långt från Hemavan stannade vi för natten. Jag fick vara ensam en stund i husbilen då matte och husse försökte fiska i Joån (de fick ingen fisk….)

På tisdagen, fick vi uppleva sol, snö och skyfall av hagel strax innan vi kom till Våjmåns Camping.  Vi stannade för natten vid Våjmåns Camping, ja just det ja… det var där som jag blev så knottbiten under semestern i juni-juli. Men nu fanns det inga knott….
Det är en jättefin camping och där träffade jag Shi-tzu killen Rambo….. Fram emot kvällningen tittade solen fram igen å då var jag ute och lekte med husse… det är konstigt hur vädret ändrar sig fort här uppe…

På onsdagen stannade vi till utanför Sveg och på torsdagen den 1 september kom vi hem….

Nu är vi hemma Zanee, sa matte…. sen tittade hon på husse och sa vilken härlig resa, vilka vackra landskap och vyer vi fått se, å husse höll med……. Matte och husse tyckte att jag hade varit duktig och skött mig bra under hela resan, så jag får följa med på flera resor….  å det vill jag gärna….

Men jag undrar….. matte hur var det nu med alla tunnlar………..

2011-09-02