Dagboksanteckningar för januari, 2012

Apporteringsövning…

Idag har matte och jag tränat apportering av den lite svårare arten inomhus. Matte placerade ut fyra olika  saker….  en i taget i köket och hallen. Sen satte hon sig på en köksstol… å  jag fick sitta på golvet bredvid. Jag satt och tittade på matte å hon titta på mig… sen sa hon, ”Zanee hämta handduken….apport” å så peka hon på handduken…..

Jag fattade med en gång… hämta och överlämna i handen….. Jag sprang fram mot handduken….. men jag var inte riktigt med på att golvet var så halt….. så jag gled förbi handduken.
När jag väl sansat mig lite, vände jag tillbaka till handduken…. tog och slängde upp den i luften… fångade den och återvände till matte och placerade den i hennes hand, sen satte jag mig bredvid henne.
Matte tittade på mig och sa, ”bra Zanee”, sen fick jag en liten godisbit.  Nu gör vi om det igen… i lite lugnare tempo… å efter tre – fyra gånger satt det…
Därefter gjorde vi samma sak med Råttan och nu gick det riktigt bra….. jag fick mycket beröm.

Sen lade matte ett äpple på hallgolvet……  jag satt kvar vid den tomma stolen i köket å matte kom tillbaka och satte sig. Hon tittade på mig och jag på henne…. sen sa matte ”Zanee apport”….
Nu blev det svårt… jag älskar äpplen…. hörde jag rätt… där låg äpplet… jag tittade på matte igen som tittade tillbaka och pekade på äpplet och sa apport igen.  Jo, jag hörde rätt…. jag sprang fram till äpplet… tog det försiktigt i munnen och vände snabbt…. mot min hundsäng…..

Då hörde jag matte igen… ”Zanee apport hit”…. å så sträckte hon fram handen. Jag vände mig emot matte… hade äpplet i munnen…..  tittade på henne… men hon vek inte undan blicken utan sa bara” Zanee apport hiiiiit”.  Okej, jag levererade äpplet och lade det i mattes hand… Nu var du riktigt duktig Zanee sa matte å så fick jag en liten godisbit……..

Vi gjorde den här övningen ett par gånger ….. ena gången var det en banan och nästa äpplet… nu hade jag fattat det… jag skulle hämta och leverera till mattes hand….. Jag fick jättemycket beröm och lite godis efter varje leverans… men inget äpple!!!!!!
Jag tyckte att det här var en jättesvår övning…. hur kunde matte bara vara så taskig och lägga äpplet på golvet…. när hon vet att jag älskar äpplen!!!!!!!!!  Bananen var en lätt sak, men äpplet…..

Det hade blivit många tandavtryck i äpplet så när matte tyckte att vi hade tränat färdigt ….  sa hon  ”var så god Zanee” och sen gav hon mig äpplet…. Nu var äpplet mitt….

Handduken, Råttan och bananen behöll matte….. nåja Råttan fick jag tillbaka….

2012-01-12

Nytt år…. Här hemma händer…

Här hemma händer inte så mycket….. husse och matte verkar ha gått i ide.
Ingen snö har vi heller…. okej vi fick lite snö på nyårsdagen men den försvann ganska fort, jag saknar snön, den första mjuka snön….

Jag brukar alltid ploga…. dvs köra ner nosen i snön… å lägga frambenen bakåt och skjuta på framåt med bakbenen. Jag kan liksom inte låta bli…. jag plogar så…. å matte har så roligt åt det….

Hur det var på Nyårsafton…. jo, vid 12-slaget satt jag på förstukvisten och matte stod bredvid. Det var vindstilla och helt stjärnklart…… å runt omkring oss small massor med nyårsraketer.
Hela himlen lystes upp av olika färger… här hemma i Hällbybrunn hade många också skickat upp pappersljuslyktor. Matte tyckte att jag var duktig som inte brydde mig om att det small…. efter en kort stund gick vi in till husse….

Vi har varit till skogen ett par gånger i år, men det  har bara blivit kortare sträckor…. på ca 2 km….. Husse har inte  haft den riktiga orken…. han har varit krassig i ett par månader nu, å matte tar sig fram med hjälp av käpp i skogen och då går det väldigt….väldigt sakta….

I vanliga fall brukar husse och jag gå ca 5-6 km  i skogen varje dag…..

2012-01-09