Husbilssemester, 28 juni-3 juli 2011…

Vid lunchtid, tisdagen den 28 juni åkte husse, matte och jag från Eskilstuna. Hela morgonen hade husse och matte fixat med husbilen. Nu var vi på väg, turen skulle gå via Inlandsvägen mot Norrland, det var fint väder och vi tog många pauser. Första  natten stannade vi till utanför Sveg, kvällspromenaden med husse tog inte så lång stund eftersom det var broms, mygg å knott i luften.
Jag sov skönt under bordet hela natten….. det var ganska svalt och skönt i husbilen.

På onsdagsmorgonen gick husse å jag ut en tur medan matte lagade frukost…. Efter frukosten fortsatte vi färden utmed E 45… husse stannade till på många fina platser… han och jag tog korta promenader och matte fotograferade…. å så fikande vi…. det blev många fikastunder…
Vid 19.00-tiden kom vi till en camping vid Vojmån… som ligger mellan Vilhelmina och Storuman…. Det var en fin campingplats…. husse å jag tog en långpromenad eftersom det var skönare ute än i husbilen…. (28 grader ute och över 30 grader i husbilen.)
Under långpromenaden var det massor med knott och broms som surrade runt oss…
När vi kom tillbaka till husbilen sa husse till matte… det här kan bli en tuff natt… knotten tar sig in genom myggnäten vid fönstren… så det går inte att ha fönstren öppna…
Soporna skulle kastas så husse och jag tog en sista promenad innan läggdax…  Vi hann ca 100 meter från husbilen när jag fått nog… någonting bet mig under tassen så att jag höll på att trilla omkull… jag började bita vilt själv under tassen… husse tittade konstigt på mig…. vad håller du på med Zanee , sa han.
Efter det att husse slängt soporna vände vi tillbaka mot våran husbil… husse stannade till vid husbilen som stod bredvid våran och pratade med ägaren.

Jag la mig ner på marken, men det skulle jag inte ha gjort… det surrade runt mig…. något bet mig på magen…. på låren…. på öronen och på nosen. Jag for upp och körde ner nosen i marken… snurrade runt… åkte kana med magen ….satte mig på rumpan… JAG PLOGADE….

Husse titta på mig sen tyckte han att vi skulle gå in…. väl inne ville husse titta på min tass. Jag fick hoppa upp i deras säng och lägga mig… När husse vände mig såg han att jag var helt sönderbiten på magen och låren…. efter en stund började jag flåsa och hyperandas… det kliade och gjorde förfärligt ont. Jag ville klia med tassarna, bita och slicka…… ja vad som helst…… Det kröp svarta knott på magen, låren och vid svansroten, matte klämde ihjäl över 40 blodstinta svarta knott, sen gav hon upp….

Hon blötte en stor handduk och la den över mig… med ens blev det kallt och lite skönare…. Sen gick hon och hämtade en kortisontablett och gav mig samt strök på salva under tassen…. Det här kommer att sluta illa om vi inte får tag i en veterinär omgående, sa hon till husse….
Efter många om och men fick matte tag i en veterinär som hade jour…. å han sa att jag skulle ha fler kortisontabletter… vilket jag fick av matte…. (jag fick nalla av mattes astmamedicin)…..

På torsdagsmorgonen fick vi åka ca 15 mil till Veterinärstationen i Lycksele och där tittade veterinären på mig… Han kollade urinprov och lyssnade på mitt hjärta kände och klämde på min mage. Sen skrev han ut kortisontabletter till mig och mer salva. Veterinären sa att jag hade fått en allergisk reaktion av betten, om betten skulle börja vätska och jag blev  sämre skulle vi kontakta veterinär igen…..

Matte och husse tittade på varandra…. nu är det så att veterinärer inte växer på träd uppe i Norrland…. det kan vara 20-30mil till närmaste… å så är det semestertider….

Vi hade tur som fick tag på leg. vet. Hassan Kedra på Lycksele Veterinärstation, han var jättetrevlig och snäll mot mig.

Efter veterinärbesöket styrde husse kosan mot Byske, där vi övernattade hos mattes bror och fru.

På fredagsmorgonen var allt som vanligt… husse och jag tog en lugn promenad och sedan vilade jag, matte kollade betten och några av dom vätskade lite.  Vid lunchtid började jag må dåligt,  jag började kräkas…. en…. två…. tre gånger…. så var det lugnt ett tag, matte tyckte att jag såg hängig och slö ut… Sen började jag kräkas igen… nu försökte matte få tag i en veterinär igen men det var hopplöst…. då ringde hon min husveterinär, leg. vet. Göran Ström i Eskilstuna…. hon hade tur… han svarade i tfn…… Under tiden som de pratade, fortsatte jag att kräkas… nu bara en gulaktig sörja. Göran förklarade att knottbett kan vara farligt om det blir många …… å  jag hade nog fått över hundra bett, å några hade börjat vätska nu… Att jag kräktes så mycket tyckte han inte heller om…… Han ringde in ett recept på medicin till Apoteket, sen sa han att en veterinär måste titta på mig….
Matte och husse tog beslutet att nu åker vi hem….. sen ringde matte till Djursjukhuset i Strömsholm och förklarade hur det låg till… å vi var välkomna dit….

Så påbörjades den långa färden hem…. ( över 80 mil)….  vi lämnade Byske på fredagskvällen kl 18.00 och var framme vid Djursjukhuset i Strömsholm  på lördagsmorgonen kl 07.40. Jag kräktes flera gånger under bilfärden…. mellan kräkningarna sov jag……

På lördagsmorgonen kl 08.00 blev jag inskriven på Djursjukhuset i Strömsholm….Vid 10.30- tiden fick jag träffa en veterinär…. han prata med husse och matte, sen undersökte han på mig och efter det kom en sköterska och tog blodprov…. å sen var det bara och vänta.
Det var många hundar och kattor och andra smådjur som hade blivit akut sjuka idag… så veterinären och hans syster hade fullt upp. Efter någon timmes väntan satte sköterskan dropp på mig, sen fick jag ligga med det ett par timmar. Vid 16-tiden fick jag en spruta i nacken sen blev jag utskriven….. Husse och matte fick en hel hög med recept på medicin som jag skulle ha…

Kl 17.00 var vi hemma i Eskilstuna…. jag tog en liten tur på tomten men jag hade svårt att få tassarna och kroppen att samverka…. när jag försökte sätta mig fick jag slagsida… jag höll på att ramla omkull helt enkelt, det var tur att matte tog emot mig.
Tillbaka på Djursjukhuset kl 18.00 …. inlagd…. övernattning… mm. Jag kan ju inte påstå att det var särskilt tyst på min avd., mer eller mindre alla hundar skällde… å jag blev nog lite stressad av det…. Veterinären som jag träffat tidigare gjorde en ordentlig undersökning av mig igen, man röntgade min mage och tog nya prover och så satte de ett nytt dropp på mig.

På söndagseftermiddagen den 3 juli kl 15.00 blev jag utskriven och nu kände jag mig faktiskt lite bättre….
Dom där betten ställde verkligen till det för mig…. jag fick en akut allergisk reaktion av betten… börja hyperandas….efter ett tag blev jag slö och hängig… kräktes hej vilt…. ville inte dricka eller äta för då kräktes jag, fast å andra sidan kräktes jag ändå….. enligt veterinären på Djursjukhuset i Strömsholm var min mage också ganska irriterad.

Jag skulle stå på diet några dagar….  äta magmedicin…. penicillintabl. och kortisontabl.  en tid framöver …..

2011-07-05